Bir Eski Zaman Hikayesine Veda...


'74 dünya kupasında, o zamanlar futbolun en ağır günahı olan mevkiini terk etmek eylemini gerçekleştirerek rakip oyuncuları sahanın her yerinde kovalayan ve futbolu takım olarak topun olduğu yerde oynayan Hollanda formalı adamları izlerken eminim pek çok kişi ‘Bu adamlar deli mi?’ diye düşünmüştür. Yaşım açık ara tutmuyor, ama bir önceki cümlede söylediğimden de açık ara eminim. Çünkü sadece futbolun değil insanlığın tarihi boyunca ‘kemikleşmiş olan’a, ‘halihazırda kabul gören’e çomak sokanların başına neler geldiğini bilmekteyim…

Demez olasıcalar(!) bu “delice iş”e sonradan total futbol demişler; güzel ülkemde bu kavramın da piç edileceğini, makara konusu yapılacağını elbette ki bilmeden…

Bugün, futbolun geldiği son nokta olan, bir başka deyişle total futbolun mükemmele en yakın halini oynayan Barcelona’nın temellerini atan bir adam kovuldu Galatasaray’dan. “Tehlikenin farkında mısınız?” diye bağırasım geliyor resmen. “O geldiğinde Galatasaray Türkiye liglerinin en iyi yerli rotasyonuna sahipti, o giderken ise neredeyse en kötüsüne” diyenlere, “yahu bu takımdan Mehmet Topal hariç kim ayrıldı ki böyle oldu?” diye bağırasım ve ekleyesim geliyor:

Elle tutulur hiç kimse ayrılmadı. Sadece Rijkaard size başınızın tacı ettiğiniz Servet Çetin’in, ‘Valencia’daki gururumuz’ Mehmet Topal’ın aslında iki pas yapamayan futbol katilleri olduğunu gösterdi. O müthiş yerli rotasyonuna tempolu, keyif veren bir pas oyununu Lincoln’süz oynatmaya çalıştığınızda geriye bir tek Arda Turan’ın kaldığını gösterdi.

Sahi, bu delirmiş futbol ortamında Arda Turan’dan geriye bir şey kaldı mı, o da zamanında şu yazının konusu olmuştu (ki fikrim sabittir):


Bir Çocuktan Zorla Metin Oktay Yarat(ama)mak: Arda Turan


Şimdi konu Rijkaard’a, Neeskens’e ve bu ülke futboluna birkaç gömlek fazla olan bu güzel adamlara veda etmek.

O da şu açık mektubumda geçiyor:

“Sevgili Franklin Edmundo Rijkaard,

Görüşmememizin imkansız olduğu bir yerde, yani sen öyle Türkiye’nin Galatasaray’ında falan değil, kalburüstü liglerin birisinin şampiyonunun başındayken görüşmek üzere. Sana, Neeskens’e ve tüm ekibine tekrar şapka çıkartmak üzere.

Hak ettiği gibi imparatorlarla, demir yumruklarla yönetilesi bu takımı, tümü demeye dilim varmasa da aklını kaybetmiş 'bir kısım' Galatasaray taraftarını hiç affetmemen dileğiyle…

Seni en çok 'Benim için önemli olan güzel futbol oynamak. Futbolculuk ve teknik direktörlük kariyerim boyunca sürekli olarak bunun için çalıştım. Futbolun halk için oynandığını düşündüm. Türkiye'de ise sonuç almak, insanlara her zaman daha çekici geliyor.' sözlerinle hatırlayacak olan iflah olmaz destekçin,

Draffut.”

Yorumlar

  1. Yahu bırakın artık şu süslü, yalama sözleri. Adam takımı resmen batırdı. Bu adam Frank Rijkaard değilde Faruk bilmemneoğlu olsaydı tekme tokat kovdurmuştunuz.

    1,5 yıldır takıma elle tutulur bir gram katkısı olmamış, futbolcuların gerek kondisyon gerekse dayanıklılık açısından dibe vurmasını sağlamış bir adam bu adam.

    Geçen yıl sırf kendisinin hazırladığı idman programını futbolcular için sağlıksız diye eleştirdi diye takımın tek fizyoterapisti Cevat Güler'i kapının önüne koydurdu.

    Üstüne üstük 1,5 yılda gram fayda vermediği klüpten 10 milyon euro gibi bir mebla kazandı. Asıl bu taraftar onu affetmiycek. Bu takıma gram faydası olmadığı için. Adam olsaydı da bir halt veremediği bu klüpten gider ayak 3 milyon euroluk tazminatını almasaydı.

    hadi gidin siz alkışlayın şimdi bağırın da arkasından sağol Rijkaard iyi becerdin bizi diye.

    YanıtlaSil
  2. Olaylara ülkemde ne denli 'farklı' bakıldığının kanıtı bir önceki yorum. General zaten adam. Hot deyince herkes mum olacak. Takımın oynamıyor ya da daha doğrusu oynamak istemiyor olduğunu gören çıkacak mı Blog yazarları dışında?

    Fazla geliyor bize ülkecek Rijkaardlar, Del Bosqueler, Tiganalar... Ya biz çok biliyoruz bu futbol denen şeyi, ya da tüm dünya bilmiyor...

    YanıtlaSil
  3. Büyük adam iyi bak kendine. Biz, seyircisinden tut yönetimine köşe yazarından topçularına kadar, iyi futbol oynamaya, avrupada sürekli başarı kazanmaya, o taşak konusu yaptıkları total futbola hazır olduğumuzda inşallah yolumuz bir daha kesişir. Çünkü şu anda HAKETMİYORUZ. Ne iyi futbolu ne avrupada başarıyı ne avrupa kupası ne dünya kupasını ne de SENİ açık açık söylüyorum HAKETMİYORUZ.. Bu yüzden git büyük adam.Liverpool diyorlar git oraya izleyelim seni şampiyonlar liginde (gerçi artık onuda izleyemiyoruz). Seni hakeden yere git. Şerefli bir yönetime şerefli oyunculara sahip olduğumuz gün görüşmek üzere...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder