Diyarbakırspor Taraftarı


Bir "İnsan olmayan Diyarbakır taraftarı"dır gidiyor sağda solda; bloglarda, forumlarda, interaktif sözlüklerde, şurda burda.. Koluna bir de günahını bilmeyen kedi misali, 'futbola siyaseti karıştırmayalım'ı takmış, renk verdikçe rengi koyulaşmakta, kudurdukça çirkinliği ayyuka çıkmakta..

İstinaden;

Diyarbakır'da biriken öfkeyi ucundan kıyısından batıya dokunan bir şehrin öfkesiyle kıyaslamak az bir hata değildir. Bu hatadan daha koyusu bunu tribün kültürüyle ilişkilendirememek olur ki, taraftarlık dediğimiz şeyi yaşatan zaten kitlelerin doğru/yanlış ama illaki gerçek tepkileri değil midir?

Ali Sami Yen'de FB maçlarında Galatasaray taraftarı bundan çok daha sert müdahalelerde bulunmuştur (oyuna ve oyunculara), ki çakmağından bilmemne yabancı cismine kadar benim de bizzat katkıda bulunmuşluğum da vardır. Bizim derdimiz neydi? Fenerbahçe denen takımı sevmemekten ibaretti. Tersine çevirirsek, Kadıköy'de GS maçlarında Fenerbahçe taraftarı da bundan çok daha sert işler yapmıştır, ki dertleri neydi, bizimkiyle aynı şeydi, Galatasaray denen takımı sevmemekten ibaretti. "Sahaya giren kendini bilmezler" bu maçlarda da zaman zaman sahadaydı, bıçaklasa onlar da adam bıçaklardı. Sağa sola ateş etse onlar da ederdi. Bunlardan herhangi biri bu gece yaşanmış olsa, bu maç ve bu kitle hakkındaki fikrim yine değişmezdi.

Bir Diyarbakırlının çıldırmaya yer arayan öfkesiyle benim/bizim tuzu kuru öfkemizi kıyaslamaya çalışırsanız daha yola çıkmadan yoldan düşmüş olursunuz. Spora siyaseti karıştırmayalım denirse de (ki kusulacak yer aramış ve bugünü gözüne kestirmiş nefreti gördükçe denilmediği ortada) siyaset denen kavramı bir daha düşünmekte ve (hadi popüler olsun) Ermenistan-Türkiye maçında olan biteni hatırlamakta fayda var.

Siyaset her yerdedir. Siyaset içtiğin içkide, ezbere bildiğin herhangi bir türküde, alabildiğine sıradanlıkla söylediğin 'hocam naber?' sözündedir. Siyaset, 'siyasetten uzak duruyorum' sözündedir. Siyaset bu gece olması gereken sonsuz sayıda yerden sadece bir tanesindeydi; Diyarbakır şehrinin tribünlerindeydi.

O yüzden kimsenin sağı solu oynamasın; Diyarbakırspor taraftarı, öfkesini bizim uyduruk öfkelerimizle aynı dozda dışa vurduğu için herhangi bir tepkiyi hak ediyorsa, o tepkinin adı 'teşekkür' olması gereken bir kitledir. Böyledir.

Yorumlar

  1. http://jesusalmeyda.blogspot.com/2009/08/kusura-bakmayn-biz-ikiyuzluyuz.html

    YanıtlaSil
  2. Fenerbahce ile Galatasaray'ı örnek vermişsiniz. 100 yılı aşkın süredir birbirinin rakibi iki takım. Peki Diyarbakır ne ? Dış kapının dış mandalı bu ikiliye de. Hadi Fenerbahçeli Gsli rakibi olduğu için, bu maçlar ayrı havada oynandığı için, sürekli rekabet halinde oldukları için bu maçlarda bu tarz gerginlikler hep çıkıyor çıkacak da. Peki Diyarbakır ? Biri tamamen rekabetin verdiği gerginlik, diğeri tamamen siyasi. Karşılaştırılacak gibi bile değil. Diyarbakır'ın şimdiye kadar ne önemli sorunu olmuş ki öfkesini Fenerbahçe'ye kusabilsin, diğerleriyle kıyaslanabilsin ? Diyarbakır taraftarının büyük bir çoğunluğu insan değildir evet, ayyuka çıkacak birşey yok. Yıllardır bu böyle. Kendine daha 3 sene önce 2 okul yaptıran sürekli bir şekilde yardım etmeye çalışan, rakibi bile olmayan, aynı klasmanda olmayan diğer bir kulube saldırmasını mantıklı/az mantıklı/ veya tamamen mantıksız hiçbirşey açıklayamaz, bu benzerine az rastlanır olay da kolay kolay hiç birşeyle kıyaslanamaz.

    YanıtlaSil
  3. üzgünüm ama bu yorum çok saçma olmuş

    YanıtlaSil
  4. Ben fanatik Galatasaray'lıyım ama Diyarbakırspor taraftarlarının Fenehbahçe'ye yaptığını kesinlikle ahlâk dışı buluyorum.

    Bu yapılanları sıradan futbol olayı gibi göstermeye çalışmayın. Adamlar aynı adamlar sonuçta, sokakta neyseler tribünde de aynı haltlar.

    YanıtlaSil
  5. Yok Galatasaray taraftarı da yapıyormuş Fener taraftarı yapsa ne olur?Yok Bursalılar taşlıyormuş
    Ankaraguculerde taşlasın.Yon Beşiktaş stadında çocuk ölmüş o zaman Trabzon da ölsun.

    Yıllardır bir takımın Yaptığı pisliği bak diğer takım da yaptı diye meşrulaştırmadık mı zaten?Devam edin böyle Zaten tribun kulturu bu sahaya sidikli şişe,taş,torpil atmak değil mi?Aman boşver Zaten Fener taraftarı da yapmıştı.

    Haa ilginizi çeker belki bazı takımlar da var tribunlerinde siyaset var onların.Hatta takım ruhunu bu siyasetten alıyor.Bir maçlarına bakın isterseniz maçlarda ne yapıyorlar.Siyasetlerini nasıl dile getiriyorlar.

    Bir tarafın yaptığı ırkçılık bi tarafın yaptığı bu rezaleti meşrulaştırmak alın birini vurun ötekine.

    YanıtlaSil
  6. @Erhan Comert,

    ben siyasi bir öfkenin/tepkinin ezeli bir spor rekabetine verilen tepkiden daha anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. tamamen farklı bakıyoruz sanırım.

    @Mehmet Türk,

    algıda çığır açmışsınız.

    @Adsız'lar,

    diyarbakır taraftarının yaptığını olumladığım gibi bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım, yazıyı bir daha okuyunca özellikle son paragraflarda buna biraz imkan da sağladığımı fark ettim. herhangi bir "halt"larsa biz de aynı haltız, ben sadece bunu söylemek istedim. bu her yerde oluyor
    dedim, ne güzel her yerde olmaya devam etsin demedim. diyarbakır yapınca verilen karşı tepki epey değişik oluyor, bunu anlatmak istedim.

    YanıtlaSil
  7. Yorum olsun diye yazılmış bir yorum.. Yapma hocam, çok ciddiyim yapma.. Bu kadar mı basit herşey sen mi çok basitsin??

    YanıtlaSil
  8. Yazacak ne kadar çok şey.50 kere yazdim,yazdim sildim.Soylenecek tek şey var it ürür,kervan yürür.Buralar,bu lig diyarbakıra bir gömlek fazla.Ekmek yediği kaba sıçandan çok şey beklemek hata.

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem bir yazı. Gerçekten. Bu yoruma basit diyen adam bir kitap dahi okumamış ya da okuduğunu anlamayacak kadar kapasitesiz bir adamdır. en ötesi bu yazıyı anlamayan, bu yorumun getirdiği objektifliği anlamayan insan kendini kandıran; dünya ve türkiye hakkında aklının en ufak zerresini dahi çalıştırmayan biridir.
    Ellerine sağlık dostum

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim "Chiwang"

    YanıtlaSil

Yorum Gönder