Güney Afrika: Pienaar ve Yerel Oyuncular


Parreira'nın, eşinin sağlık sorunları sebebiyle Güney Afrika'yı bir yıldan uzun bir süreliğine Joel Santana'ya terk etmesini Güney Afrika'lılar (anlayışla karşılamaya çalışsalar da) asla unutmadılar. Parreira'nın kariyerini ve Güney Afrika milli takımıyla yapmaya çalıştıklarını çoğu Bafana taraftarı takdir ediyor, ama onlardan herhangi birisine 'Parreira?' derseniz 'Dünya Kupası'nın ortasında tekrar bırakıp gitmeyeceğini nereden biliyoruz?' noktasına varacak cevaplar alabilirsiniz.

Sahadaki futbolla ilgili ortak görüş şu: 'Zor gol yiyen ama çok da zor gol atan bir takım'. Bu sıkıntıdan Benni McCarthy'nin ekstra performansıyla kurtulmayı umuyorlardı. McCarthy de sakatlığından dolayı kadroya alınmayınca ellerinde alternatifsiz denebilecek bir hücum ikilisi kaldı: Katlego Mphela ve Bernard Parker.

Güney Afrika Dünya Kupası'nda başarılı olacaksa bu ikilinin mutlaka verimli olması gerekiyor. Gerekiyor, ama yetmiyor. Ekibin olmazsa olmazı ise zaten belli: Pienaar, bildiğimiz Pienaar'ın yapabileceklerinden de fazlasını yapmalı...


Güney Afrika'da, milli takımı ortadan ikiye bölebilecek kadar keskin bir ayrım var: Yerel oyuncular ve deniz aşırı oyuncular... Bunu olumsuz anlamda söylemiyorum; ancak ülke basını ve Güney Afrikalılar milli takımdaki oyuncuları basitçe bu şekilde kategorize ediyorlar. Ve onlara göre takımın Dünya Kupası'nda neler yapabileceğini esas belirleyecek olan, yerel oyuncuların performansları. Pienaar şöyle diyor: "Takım halinde çok şey öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Konfederasyonlar Kupasının özellikle yerel Bafana oyuncularına çok faydası oldu ve bu tecrübe onlara çok şey katacaktır. PSL oyuncuları (Premier Soccer League-Güney Afrika Ligi) Dünya starlarına karşı oynadıkları zaman korkabiliyorlar -ki bu çok normal-; ve şimdi, en iyilere karşı da mücadele edebileceklerini görmüş olmak onlara mental anlamda çok şey katacaktır."

En çok altı çizilen PSL oyuncularıysa Katlego Mphela ve Teko Modise. Mphela, PSL gol kralı. Plan, McCarthy'nin hücumdaki partneri olmasıydı, şimdi ise takımın en büyük gol silahı olacak. Teko Modise ise kanat oyuncusu ve Güney Afrika'lılar bu oyuncuyu anlata anlata bitiremiyorlar. Kimilerine göre Pienaar'dan bile daha iyi(!) ve Pienaar gibi o da Ajax Cape Town (Bildiğimiz Ajax'la bir nevi pilot takım ilişkileri var) çıkışlı olsaydı, Amsterdam üzerinden kendisini çoktan tüm Avrupa'ya tanıtmış olabilirdi. Çoğu Güney Afrikalı Teko Modise'nin Dünya Kupası'ndan sonra kesinlikle ülkesinde kalmayacağını düşünüyor...

Özetlemek gerekirse; Pienaar'ın etrafında şekillenen hücum hattı ev sahibinin Dünya Kupası'ndaki kaderini çizecek gibi gözüküyor. Güney Afrikalıların çok güvendiği sağlam savunmalarını anlamlı ya da anlamsız kılan da yine bu hücum hattının yapabilecekleri olacak.


Teko Modise - Bafana Bafana

Yorumlar