Bir Hüzünlü Alıntı...

Ulus Baker'in anısına...


Futbol hakkında adam akıllı bi' yazı okumayı daha da çok masada boynu bükük kalmış votka bardağını özleyenlere; Ulus hoca'dan tadımlık...

"...Futbolun pekala bir icatlar alanı olabileceğini asla unutmamak gerek. Mesela Franz Beckenbauer, futbol tarihinde ilk kez ‘geriden ileriye 45 metrelik drippling’i icat etmişti. Yani, libero dediğimiz kurumun oyuna en çarpıcı katkısını... Bu icattan sonra, onun bu 40-50 metrelik yolunda karşısına çıkabilen defans oyuncusu pek bulunamadı.

Aynı şekilde, tarihin en büyük kalecisi Torpedo Moskova’lı Lev Yashin, o ana dek kalecilerin ceza sahasına inen her topu tutma gayretinin anlamsızlığını vurgulayan bir buluş geliştirdi: Topu mümkün olan her tarzda ceza sahasının dışına çıkarmak. Önce rakip Sovyet takımları, sonra da rakip ulusal takımlar bu adamın ceza sahasında neler yapabileceğini uzun süre kestiremediler. O ana dek hiçbir kaleci, ceza sahasının dışına çıkıp topu ayakla veya kafayla kontrol edip kullanmayı asla düşünmemişti.

Kabul, Pele çok iyiydi... Ama sonradan, Maradona’nın bence çok daha iyi ve etkili uygulayacağı bir icadı değerlendirerek... Aslında icat, şanssız oyuncu Garrincha’ya aittir. Buna, günümüzde Zinedine Zidane’ın bolca uyguladığı, Türkiye’de örneğin Hasan Şaş’ta gördüğümüz ‘top tekniği’ diyebiliriz. Bunu icat eden Garrincha’dır. Sonra Pele ve Cruyff gelir. Ama teknik icat, doruk noktasına Maradona ile erişmiştir. Ve faullerin bollaştığı, ikili mücadelelerin didişme haline geldiği günümüz futbolunda tarihe gömülmeye başlıyor gibi...

Garrincha’nın buluşu tam anlamıyla bir futbol ‘jestiydi’: Topu küçük veya uzun atılan adımların ‘alterasyonu’ aracılığıyla rakip tarafından ulaşılamaz/hissedilemez hale getirmek... Buluş, dar ve geniş alanlarda farklı biçimlerde gerçekleşiyordu. Bu, sanıldığının aksine futbolda ‘çalım atmak’ ya da ‘adam geçmek’ değildi yalnızca... Evet, bu türden etkileri vardı ama aynı zamanda rakibi inanılmaz biçimde yoruyordu. Garrincha, biraz da sol ayağının aksamasını pozitif bir unsur olarak kullanıp, inanılmaz bir teknik icat etmişti. İşin sırrı topu küçük adımcıklarla ve küçük dürtmelerle kontrol etmeye dayanıyordu... Bunu iyi yapamayanlar, günümüzde doğru dürüst pas verme şansını tepen ‘hödükler’ olarak anılır. Küçük tepiklerle hareket edildiğinde geometrik alan küçülür, daha dar bir alanda daha çok iş yapılır. Garrincha da henüz onun buluşundan haberdar olmayan defansları darmadağın etmişti. Pele ve Maradona’nın Garrincha kumaşından oldukları açık. Hagi de aynı gruba aitti..."


Yazının tamamını özümsemek için Haydi Gençler!

Yorumlar